Vask og vedlikehold av dundyne

0

Slik vasker du dundyner og-puter

Følg våre 4 trinn for vask av dundyner og dunputer:

  • Dundyner og -puter fra Norsk Dun kan vaskes på 60 grader, med minst 7 kg maskin til dyner. Bruk 1/3 av vanlig mengde Milo, eller annet vaskemiddel uten enzymer og blekemidler. Vi selger spesialsåpe for dundyner som renser dunen skånsomt, gjør den luftig og beskytter trekket.

  • Ikke bruk skyllemiddel da dette forringer de naturlige egenskapene i dun.

  • Sjekk at det ikke er noen skader på dyne- og putetrekket før du putter det i vaskemaskinen. Skadde eller sprø trekk kan føre til at de revner under vask.

  • Tørkes i tørketrommel sammen med tennisballer for at dunen ikke skal klumpe seg. Av samme årsak bør trommelen stoppes innimellom for manuell risting av dyne eller pute. Tørk i sekvenser på 30 minutter og rist løs eventuelle dun og fjær som har klumpet seg før du fortsetter tørkingen.

 

I utgangspunktet er det ikke behov for å vaske en dundyne så lenge den luftes og tørkes. Hodeputer anbefaler vi dog å vaske med jevne mellomrom da de utsettes for større påkjenning og mer konsentrert fukt.

 

Derfor bør dynen og puten vaskes

  • Kroppen skiller ut svette gjennom hele natten, ofte kan det dreie seg om opptil en halv liter!
  • En stor andel av dette svettes gjennom hodet, så puten er spesielt utsatt. I tillegg får puten avfall fra hårprodukter og ansiktskremer. 
  • Men mye svette og fuktighet går også i dynen og madrassen. Dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i madrasser, dyner, puter og sengetøy.
  • Det er avføringen fra midden som folk er allergiske mot. 

 

Slik vedlikeholder du dundyner

Du kan selv sørge for å forlenge levetiden på dine dundyner og dunputer ved  jevnlig vedlikehold.

Følg våre tips her for hvordan du bør behandle dine dunprodukter:

  • Dundyner og –puter bør ristes lett hver morgen for raskere å frigi fuktighet og fornye dunens spenst. Dynen kan gjerne legges ved fotenden av sengen slik at den siden som har vært inn mot kroppen vender ut. Da får dynen luft og dunet anledning til å tørke, og den bevarer fylde og spenst. Samtidig får madrassen, som også tar til seg fuktighet når man sover, luftet og tørket seg.

  • Dyner og puter bør luftes og ristes med jevne mellomrom utendørs i skyggen. Dun bør ikke luftes i direkte sollys da sola forringer dunlerretet. Luft gjerne dundynen ute i kuldegrader, en god norsk vinter-lufting kan ta knekken på midd.

  • Der det er vanskelig å lufte dundynen utendørs så kan man lufte den i en tørketrommel. Dersom tørketrommelen din har et eget lufte-program så kan du gjerne benytte dette, både kaldt og varmt lufte-program kan brukes.

 

Oppbevaring av dundyner

  • Når du pakker bort dynen for sesongen så bør de ikke lagres i tette poser. Bruk heller en pustende oppbevaringsbag, f.eks. de som fulgte med når du kjøpte dynen eller puten. 

Som alt annet som er ment å skulle vare i mange år, så trenger også dundyner og -puter omsorg og vedlikehold. Bruker man bare litt tid på dette så vil man ha produkter som holder høy kvalitet i en årrekke og som gir mye glede og komfort.

Forleng levetiden på dyner og madrasser

Bruk spesialsåpe for dun når du vasker dunprodukter fra Norsk Dun, den er uten enzymer og er skånsom mot både dunen og trekket. Det kan også være smart med madrassbeskytter for å forlenge levetiden på madrassen. Våre madrassbeskyttere fås i 11 ulike størrelser, så her finner du til både barneseng, dobbeltseng og splittseng.